TESTESSÉG

A testesség hatását egy különleges sűrűség határozza meg, bizonyos olajok és rostok jelenléte a kávékivonatban. Ezek az anyagok az italt viszkózzá teszik, kiváló aromával és testességgel.

A állag kiválóan krémes, kis szemekkel, mely kiemeli az igazi fekete kávé jelleget.

ÍZ

A kávé íze három alapvető összetevőn múlik: a keserű, savanyú és édes ízek kombinációján.
Ízérzetünkért az ízlelőbimbók felelősek. Ezek ismerik fel és különböztetik meg az ízeket és állapítják meg intenzitásukat.

A keserűség a kávéban egy ún. makro-érzet, mivel a fekete ital alapvető ízélménye.

A második makro-érzet a kávé savassága, melyet enyhe bizsergésként érzünk, egyfajta “pszeudo-frissességként”.

A kávé természetes édessége minden jól elkészített eszpresszónál elvárható, melyet tökéletesen pirítottak, őröltek, és főztek le..

Az eszpresszónak kiegyensúlyozott, harmonikus ízt kell nyújtania, úgy, hogy egy íz sem kerekedik felül a másikon, kivétel, ha egyéni preferencia így kívánja.

KRÉMESSÉG

Az első sajátosság a krém, amely minden igazán jó eszpresszó tetején ott van. Ideálisan 3-4 mm vastag. Szabad szemmel is megállapítható a domináns kávéfajta az eszpresszóban a textúrájából és a hab színéből.

Ha a teteje mogyorószínű, enyhén fakó vörös, sötétbarna csíkokkal és finom textúrával, az eszpresszó Arabica kávéból készült. Ha viszont barna, szürkés árnyalatokkal, laza textúrával nagyobb buborékokkal, az azt jelzi, hogy az eszpresszót Robusta kávéból csinálták.

AROMA

A több ezer illatmolekula adja az eszpresszó híres, intenzív aromáját.
Szaglásunk számos aromát felismer, mind a pozitív mind a negatív kávésajátosságokat. Rengeteg aromás anyag a pörkölési folyamat során keletkezik, ami az eszpresszó “pörkölt kávé” illatát adja.

A típuson, minőségen és elkészítésen múlik, hogy az alapvető aromán kívül érezzük-e a karamell vagy gabona mellékízt. További illatok lehetnek még az enyhe vanília, kakó és vajas sütemény aromák.

Az összetett gyümölcsös aromák a friss citrust juttatják eszünkbe, valamint a szárított gyümölcsök és virágok illatát. A kávéhab dió, mandula és mogyoró aromára is emlékeztethet.
Az aromák jellegzetes “keleti” jelleget is felvehetnek, továbbá fűszerfajtákét, mint a bors, a dohány, vagy a rebarbara

Hírlevél feliratkozás

akciók | újdonságok | termékek