A kávé története  a 13. Századra nyúlik vissza, Etiópiába, de az első dokumentált kávéfogyasztás a 15. századra tehető jemeni szúfi kolostorokban.

  • A 16. századra elérte a Közel-Keletet és Észak-Afrikát.
  • A 16. század második felében, az első kávézók megnyílnak Isztambulban, ekkor még csak a prominens személyek számára. Elsősorban a diplomaták, művészek, írók és értelmiségiek gyűjtőhelye. Innen már csak egy kis lépés volt eljutni Európába.
  • A Velence és a muszlim világ közti virágzó kereskedelem rengeteg afrikai terméket juttatott el Itáliába, így került oda a kávé is.
  • A velenceiek voltak az elsők, akik a kávézók új trendjét importálták 1600 körül.  Az első kávézót a 17. század közepén nyitották meg, hatalmas sikerrel. A következő évszázad alatt több százra nőtt a számuk.
    Az első európai kávézót 1645-ben nyitották meg Velencében, nem messze a De’Longhi szülővárosától, Trevisotól.
  • Európa többi része is követte Velencét, beleértve Angliát is, ahol addig a tea volt a leggyakrabban fogyasztott forró ital. A kávéházak hamar fontos találkozóhelyekké váltak a kulturális és üzleti életben. Németországban problémásabb volt a terjedése, hiszen az emberek inkább a sört élvezték, de a kávé ott is teret hódított magának. Az Egyesült Államokba csak a kései 17. században jutott el a telepesekkel, akik magukkal hozták az európai trendeket.

Az északi kikötőkbe érkező kávék pörkölése és főzése új berendezéseket igényelt és ezek, nem véletlenül, éppen az iparosodott északon jelentek meg.

A 19. században kibontakozó olasz ipari forradalom egyik nagyszerű találmánya a milánói Luigi Bezzera 1901-ben szabadalmaztatott kazános rendszerű kávéfőzőgépe, amellyel egy adag koncentrált kávét már kevesebb, mint fél perc alatt le lehetett főzni, ami mind a minőségben, mind az időben nagy előrelépés volt. Az előbbiek miatt Luigi Bezzerat tekintik az espresso feltalálójának is. Bezzera gépe jó volt ugyan, de nem volt tökéletes, aminek az volt az oka, hogy a kávét ezzel a géppel magas hőmérsékletű vízben/gőzben főzték. Ettől pedig a kávé túlzottan keserű, túlzottan tanninos lett.
A következő ember, aki sokat javított a kávéfőzőgépen, Desiderio Pavoni volt, aki 1903-ban vette meg Bezzera szabadalmát. Ők ketten aztán együtt is dolgoztak és az 1906-os Milánói Vásáron be is mutatták korszerű új gépüket, amelynek az „
Ideal” nevet adták. A kávéfőzőgépek és kávéfőzés történetében a következő jelentős olasz Giovanni Achille Gaggia volt. Gaggia nagy újítása az volt, hogy a Bezzera-Pavoni rendszerű kávéfőzőgépbe egy csapszelepet épített be. Ez a rugós csapszelep tette lehetővé, hogy a víz ne legyen túl forró, amitől a kávé keserű lesz, hanem csak max. 90°C-os hőmérsékletű víz préselődjön át a kávén. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevesebb a tannin főtt ki a kávéba, ezzel lágyabb lett az íze és a kávé tetején megjelent a „crema”, az a krémes hab, ami annyira jellemző az olasz kávékra.
A kávéfőzőgépeknél az 1960-as évek eleje óta lényegesebb változás már nem történt. Akkor jöttek ki az első karos gépek.

Hírlevél feliratkozás

akciók | újdonságok | termékek